Tidiga tecken på graviditet

9 tidiga tecken på graviditet
Föräldraguiden sammanfattar 9 tidiga tecken på graviditet, tecken som föregår utebliven mens.

Tidiga tecken på graviditet

Har du försökt bli gravid under en längre period eller är du orolig för att du blivit oönskat gravid kan väntan innan du får ett definitivt resultat kännas lång. Även om det fysiskt kan finnas tidiga tecken på graviditet så är det mest tillförlitliga sättet att ta reda på om du är gravid eller inte ett graviditetstest. Ett graviditetstest kan tidigast göras det datum då mensen är väntad och det är oftast då de första symtomen kan börja kännas. Är du gravid finns det då så pass mycket graviditetshormon, hCG, i urinet att det ger utslag på testet. Detta utesluter dock inte att man även tidigare kan lida av graviditetssymtom, många kvinnor känner av en graviditet redan innan väntad mens.

Graviditetssymtom

Även om det finns en rad olika fysiska symtom som kan vara tecken på att du är gravid är det viktigt att komma ihåg att inget av dessa med säkerhet betyder att du är gravid. Graviditetssymtom, särskilt under graviditetens första veckor, är lätta att förväxla med de kroppsliga tecken många kvinnor känner innan mens. Vilka är då de fysiska signaler som kan vara tidiga tecken på att du är gravid? Föräldraguiden sammanfattar nedan 9 tidiga tecken på graviditet, tecken som föregår utebliven mens. Det är viktigt att komma ihåg att alla graviditeter är individuella och att inte alla känner av några symtom.

9 tidiga tecken på graviditet

1. Illamående

Många kvinnor lider av illamående och kräkningar under de första veckorna av en graviditet. För en del kan illmåaendet komma redan under graviditetens första veckor. Läs mer om hur du kan mildra illamående under graviditeten

2. Molvärk och svullnad

Ömmande mage och/eller svullnad är ett vanligt tecken under de första veckorna av en graviditet men är lätt att förväxla med mensvärk. Är man orolig och väntar på ett graviditetsbesked kan även oron ge liknande symtom. Det bästa är då att ta ett graviditetstest för att säkerställa eller utesluta en graviditet.

3. Blödning

Det är vanligt att förväxla en nidationsblödning med mens som snabbt avtar. En nidationsblödning är en mindre blödning som uppstår när det befruktade ägget fäster i slemhinnan på livmoderväggen.

4. Ömma bröst och bröstvårtor

Ömma och spända bröst och bröstvårtor kan vara ett tidigt graviditetstecken. Detta symtom kan hålla i sig under en större del av graviditeten och är ett av de vanligaste tidiga tecknen på graviditet.

5. Ryggsmärtor

En del kvinnor känner en ömmande värk i ryggslut och svank. För de kvinnor som lider av mensvärk i dessa partier av kroppen kan även detta symtom vara lätt att förväxla.

6. Hunger

Ökad eller minskad hunger kan också vara ett tidigt tecken på graviditet. En del tappar all aptit och andra får ökad aptit under de första veckorna av en graviditet. Vissa känner också ett särskilt sug eller avsmak inför en viss typ av matvaror.

7. Trötthet

Under graviditetets första trimester känner många blivande mammor sig mer trötta än vanligt. Tröttheten kan komma så tidigt som redan under graviditetens första veckor. En del känner att de inte orkar vara uppe lika länge på kvällarna, att det är svårare att komma upp på morgonen och att de kanske måste vila under dagens gång. Tröttheten kan bero på den ökade mängd progesteron som bildas i kroppen med syfte att förstärka livmoderns slemhinna.

8. Flytningar

Ökade eller förändrade flytningar, särskilt dagarna innan väntad mens och under graviditetens första veckor är inte ovanligt.

9. Humörsvängningar

Att bli mer känslosam och uppleva toppar och dalar i humöret är inte ovanligt, detta beror tills stor del på de hormonförändringar som sker i kroppen under en graviditet. Humörsvängningarna fortgår i regel under hela graviditeten, hur mycket just du känner av är individuellt.

Är du fortfarande osäker på om du är gravid?

Är du osäker på om du är gravid eller inte så är ett graviditetstest det mest tillförlitliga sätt som finns för att bekräfta eller utesluta en graviditet. Är du osäker på när din mens ska komma så kan du förlita dig på resultatet av ett graviditetstest tidigast tre veckor efter samlag. Om testet visar negativt trots det att du känner av flera av symtomen ovan och fortfarande tvivlar på om du är gravid eller inte så kan det vara så att du testat dig för tidigt. Vänta då ett par dagar och testa igen för att med säkerhet bekräfta eller utesluta en graviditet.

About foraldraguiden 12 Articles
Föräldraguiden.se är en mötesplats för oss föräldrar som vill ge våra barn de bästa av förutsättningar i livet. Vi tror på allas lika värde och att en bra framtida värld börjar med att vi ger våra barn en trygg uppväxt och bra värderingar.