Illamående under graviditet

Illamående under graviditet
11 tips hur du mildrar illamående under graviditet

Illamående under graviditet

Att känna illamående under graviditet och att kräkas under graviditetens första månader är inte ovanligt. Vissa lider av illamående under hela graviditeten men för de flesta är det som mest intensivt under graviditetens första trimester. Det kan vara jobbigt att behöva dölja illamående under graviditetens första månader för till exempel arbetsgivare, kollegor och vänner. om man inte har berättat om graviditeten än. Är det så illa att du har svårt att komma iväg till jobb eller studier så har du rätt att bli sjukskriven, prata i så fall med din barnmorska. Illamående är ett av de första tecken på graviditet, läs mer om tidiga tecken på graviditet här. Det finns inget sätt att bli av med illamåendet men det finns tips och knep som kan göra det lite lättare. Föräldraguiden har samlat en rad tips för dig som lider av illamående under graviditet:

Tips mot illamående under graviditet

1. Något att tugga på

Lider du av illamående på morgonen kan det hjälpa att snabbt få i sig något. Att ha en macka eller något att tugga på redo vid sidan av sängen kan vara ett bra knep

2. Mellanmål

Att äta oftare och mindre portioner brukar hjälpa. Utöka antal mellanmål under dagens lopp och ha alltid något med dig i väskan

3. Kolhydrater

En del tycker att det hjälper att äta mer kolhydrater. Gör i ordning en macka som du har med dig under dagen så att snabbt får i dig något när illamåendet slår till.

4. Vila

Vila och försök att undvika stress

5. Vätska

Drick mycket vatten, dels kan det hjälpa mot illamåendet men det är också viktigt att få i sig vätska om man kräks ofta och förlorar mycket vätska.

6. Kolsyrat vatten

Bubbelvatten eller citronvatten, ha det alltid tillgänligt när illamåendet slår till

7. Karameller

Hårda karameller att suga på är lätta att ha med sig och hjälper många som lider av illamående under graviditeten.

8. Undvik fet mat

Prova att undvika fet mat då den kan gör att magsäcken tömmer sig långsammare

9. Åksjukemedicin

Armband eller tabletter mot åksjuka kan hjälpa, rådgör med din läkare eller barnmorska.

10. Undvik koffein

Undik koffeinhaltiga drycker såsom kaffe och te

11. Starka dofter

En del tycker att starka dofter förvärrar illamåendet under graviditeten. Att inte använda parfym eller utsätta sig för situationer med starka dofter kan hjälpa.

12. Akupunktur

Akupunkttur kan vara ett effektivt sätt att mildra illamående under gravidtet och är något som du kan diskutera med din läkare eller barnmorska.

13. Kräks

Kräks när du behöver kräkas, kan låta som ett självklart råd. Spontant kan man känna att man inte vill ge med för kräkreflexen men för många lättar illamåendet så snart de fått kräkas.

Ditt barn tar inte skad av illamående under gravidteten

Din kropp kommer alltid att prioritera ditt barn så du behöver inte oroa dig för att din bebis inte får i sig tillräckligt. Om du dock går ner i vikt är det viktigt att ta kontakt barnmorska och läkare. Var också uppmärksam på kroppens signaler och kontakta barnmorska om har du svårt att kissa, känner dig yr eller kräks så mycket att du inte får behålla varken vätska eller näring under flera dagar. Om du är orolig rekomenderar vi att du läser mer på 1177.

About foraldraguiden 12 Articles
Föräldraguiden.se är en mötesplats för oss föräldrar som vill ge våra barn de bästa av förutsättningar i livet. Vi tror på allas lika värde och att en bra framtida värld börjar med att vi ger våra barn en trygg uppväxt och bra värderingar.