Gravid vecka 6

Gravid vecka 6

Föräldraguiden.se ger dig en gravidkalender vecka för vecka om vad du ska tänka på och vad du kan förvänta dig under dina ca 40 veckor som gravid. Detta inlägg täcker vad du ska känna till om gravid vecka 6.

Till gravid vecka 5

Till gravid vecka 7

Barnet i gravid vecka 6

Nu har embryot både huvud och bål samt utvecklar små anlag för armar och ben. Embryot är cirka 4 millimeter från huvud till stjärt. Armar och ben har börjat ta form och de inre organen som magsäck, tarmar och njurar har också börjat att utvecklas. Häftstjälken, som ska bli navelsträng, är ännu kort. Den kommer snart börja växa och bli lång.

Är det inte häftigt att redan i gravidvecka 6, 22-23 dagar efter befruktning kan hjärtat börja pumpa självständigt? Om än svagt så går det nu att urskilja ögon, mun och näsa. Ni kan se hjärtat slå om ni gör ett ultraljud.

Mamma – hur vanligt är missfall?

Ett vanligt tidigt tecken på graviditet som många kvinnor känner av nu är att magen kan kännas lite uppsvälld och gasig. Du kan också känna dig trög i magen.

Brösten börjar nu svälla upp när hormonerna som stimulerar de mjölkproducerande körtlarna ökar i produktion i kroppen. Det är framförallt hormonet östrogen som påverkar mest.

Det är många saker som nu pågår i din kropp och det är vanligt att känna sig trött. En vanlig oro bland blivande föräldrar är missfall. Den första tiden fram till gravidvecka 12 är den perioden då de flesta missfall sker. Generellt blir ca 15 % av graviditeter missfall och 80 % av dem brukar ske senast i vecka 12. Ingen önskar sig missfall men en tröst om det sker är att det är kroppen sätt att avbryta om något inte står rätt till med embryot eller fostret.

Partner – gravidkalender

Det kan vara svårt som partner att känna sig lika överväldigad av graviditeten som den blivande mamman. Det är inte konstigt och inget att få dåligt samvete för. Åter igen är det bra att ha en dialog om hur mamman känner sig samt hur du som partner uppfattar graviditeten så här långt. Det är inte bara graviditeten att tänka på utan även den omställning som kommer i och med att ni blir föräldrar.

Ett tips är att läsa en gravidkalender vecka för vecka tillsammans. Det kan vara en bra utgångspunkt för att dela era känslor och gemensamt få förståelse för processen. Många par berättar inte för sina nära och kära att de är gravida förrän efter vecka 12 då risken att få missfall avsevärt minskar. En aspekt att överväga med det är att det kan vara enklare att berätta om ett eventuellt missfall om den man delar det med känt till graviditeten från innan.

Läs om gravid vecka 7

Se hela föräldraguiden.se gravidkalender vecka för vecka

Läs mer från föräldraguiden.se:

Barn med feber

Illamående under graviditeten

Tidiga tecken på graviditet

About foraldraguiden 12 Articles
Föräldraguiden.se är en mötesplats för oss föräldrar som vill ge våra barn de bästa av förutsättningar i livet. Vi tror på allas lika värde och att en bra framtida värld börjar med att vi ger våra barn en trygg uppväxt och bra värderingar.