Gravid vecka 5

Gravid vecka 5

Gravid vecka för vecka

Föräldraguiden.se ger dig en gravidkalender vecka för vecka om vad du ska tänka på och vad du kan förvänta dig under dina ca 40 veckor som gravid. Detta inlägg täcker vad du ska känna till om gravid vecka 5.

Till gravid vecka 4

Till gravid vecka 6

Barnet i gravid vecka 5

Embryot som utvecklas till ett foster består nu av tre lager. Det översta ska bli bland annat hjärnan, nervsystemet och huden. Det mellersta lagret ska bli ben, muskler och blodkärl. Det tredje lagret kommer bland annat bilda magsäck, tarmar och lever. Embryot är i gravidvecka 5 ca 1 millimeter stort. Under de kommande veckorna kommer de vitala organen i kroppen att börja bildas. Även inre könsorgan börjar bildas så här tidigt.

Mamma – utebliven mens

Nu har de flesta kvinnor haft en utebliven mens. De kommande veckorna fram till och med vecka 10 är mycket viktiga då barnets organ utvecklas. Nu är det ett bra tillfälle att gå igenom vad som är bra gravidmat och vilken mat du ska undvika under graviditeten.

Nu börjar ofta fler gravidtecken och symptom på graviditet kännas. Så som trötthet, ömma bröst och att du måste springa och kissa oftare än normalt. Vissa blir också mer känslosamma med snabbar humörsvängningar än vanligt.

Partner – gravidmassage

Nu börjar oftast din partner känna av fler och fler gravitecken. Vissa kvinnor blir väldigt illamående. Många kvinnor upplever mornarna som den värsta tiden med illamående. En väldigt uppskattad aktivitet av de flesta gravid är gravidmassage. Allt från enkel fotmassage till mer avancerad massage. Passa kanske på att gå en gravidmassagekurs? Fysisk närhet under graviditeten hjälper till att skapa trygghet och lugn för er båda.

Läs om gravid vecka 6

Se hela föräldraguiden.se gravidkalender vecka för vecka

Läs mer från föräldraguiden.se:

Barn med feber

Illamående under graviditeten

Tidiga tecken på graviditet

About foraldraguiden 12 Articles
Föräldraguiden.se är en mötesplats för oss föräldrar som vill ge våra barn de bästa av förutsättningar i livet. Vi tror på allas lika värde och att en bra framtida värld börjar med att vi ger våra barn en trygg uppväxt och bra värderingar.