Gravid vecka 4

Gravid vecka 4

Föräldraguiden.se ger dig en gravidkalender vecka för vecka om vad du ska tänka på och vad du kan förvänta dig under dina ca 40 veckor som gravid. Detta inlägg täcker vad du ska känna till om gravid vecka 4.

Till gravid vecka 3

Till gravid vecka 5

Barnet i gravid vecka 4

Embryot som bildas från celldelningen i det befruktade ägget delas upp i två grupper. En grupp som ska bilda själva fostret och en grupp som bildar moderkakan. Moderkakan bildas runt fosterembryot. Mellan de två cellgrupperna bildas den så kallade häftstjälken som senare kommer bli navelsträngen.

Embryoperioden (embryostadiet) pågår nu fram till och med vecka 8. Därefter tar fosterperioden (fosterstadiet) vid. Embryot är i gravidvecka 4 mindre än 1 millimeter mellan huvud och stjärt.

Mamma – gravidtest

Har din mens inte kommit ännu så är det en av det mest välkända tecken på graviditet. En del märker vid denna tidpunkt att de känner en viss metallsmak i munnen eller illamående. Många känner ingenting alls. Försöker ni få barn är det definitivt dags att ta ett gravidtest.

Har du gjort ett bekräftat positivt gravidtest är det dags att kontakta barnmorskemottagningen för att boka ett möte med en barnmorska.  Oftast går det att komma på ett tidigt besök vilket kan vara skönt om det är första barnet. Många mödravårdscentraler (MVC) erbjuder kostnadsfria graviditetstest.

Den först tredjedelen av graviditeten, till och med vecka 14, kallas för första trimestern.

Partner

Nu växer det blivande barnet i mammans mage. Att få ett positivt gravidtest kan vara omvälvande, men så kan även ett negativt test kännas. Det viktigaste i en fungerande relation är att ha en dialog med varandra om vad ni tycker, tänker och känner. Kanske vill ingen av er dela med sig av er oro ovetandes om att den andra partner känner likadant?

Många mammor uppskattar när deras partner läser på sig om graviditet och vad som kommer hända med fostret och mamman under graviditeten. Kom ihåg att vissa mammor kanske inte vill höra alla detaljer och fakta om graviditet. Prata om er känslor och tankar.

Läs om gravid vecka 5

Se hela föräldraguiden.se gravidkalender vecka för vecka

Läs mer från föräldraguiden.se:

Barn med feber

Illamående under graviditeten

Tidiga tecken på graviditet

About foraldraguiden 12 Articles
Föräldraguiden.se är en mötesplats för oss föräldrar som vill ge våra barn de bästa av förutsättningar i livet. Vi tror på allas lika värde och att en bra framtida värld börjar med att vi ger våra barn en trygg uppväxt och bra värderingar.