Gravid vecka 3

Gravid vecka 3

Gravid vecka för vecka

Föräldraguiden.se ger dig en gravidkalender vecka för vecka om vad du ska tänka på och vad du kan förvänta dig under dina ca 40 veckor som gravid. Detta inlägg täcker vad du ska känna till om gravid vecka 3.

Till gravid vecka 2

Till gravid vecka 4

Barnet i gravid vecka 3

Nu har minst en spermie befruktat ägget i äggledaren. Denna vecka kommer ägget fastna i livmodern. Symptom på graviditet kan redan nu anas, även om du troligtvis inte vet om att du är gravid än. Så fort ägget är befruktat börjar celler att dela på sig, gravidprocessen är igång.

De första dagarna får ägget energi från den så kallade gulesäcken. Sex till åtta dagar efter befruktning når ägget livmodern. De yttre delarna av ägget bilder sedan moderkakan i livmodern. Det är vanligt att mamman får en mindre blödning när ägget fastnar i livmodern. Ibland förväxlas blödning med en vanlig mens.

Mamma – tidiga tecken på graviditet

Grattis, senast denna vecka blir du gravid på riktigt. Det är ovanligt att du känner av några större symptom på graviditet så här tidigt. Tidiga tecken på graviditet att känna till är följande:

  • Ömmande bröst
  • Illamående
  • Trötthetskänsla
  • Ökade flytningar
  • Humörsvängningar
  • Maten smakar inte gott
  • Nidblödning
  • Ökat känslighet för lukter

Från och med nu ska du definitivt undvika all form av alkohol, droger och nikotin.

De flesta gravidtest fungerar från runt den förväntade tidpunkten för nästa mens. Därför är det alltså lite tidigt ännu att ta gravidtest. Små mängder av gravidhormonet hCG börjar att utsöndras i din urin från att ägget är befruktat. Gravidtester för hemmabruk mäter mängden av detta hormon i urinen. Test som utförs tidigt inpå och innan förväntad mens känner ibland inte av tillräckligt med nivåer gravidhormon. Tidigt tagna gravidtest och kan komma att visa ”inte gravid” fast du är det. hCG-nivåerna ökar snabbt och test tagna efter förväntad mens ger normalt 99 % korrekt svar.

Partner

Nu börjar den långa resan av att vara en stöttepelare för din partner. Enkelt i teorin men ibland tuffare i verkligheten. Ett bra tips för en partner till gravid är att tänka att det är ni som är gravida. Inte bara den som fysiskt är gravid. Tillsammans går ni till barnmorskan, tillsammans ger ni fostret ett smeknamn och tillsammans delar ni glädje och oro.

Att arbeta som ett team under graviditeten kommer det förenkla hela processen och även själva förlossningen. Att känna stöd från sin partner gör stor skillnad för den som är gravid. Extra engagemang i graviditeten kan även förenkla den stora omställning som det är att bli förälder när barnet väl kommer.

Läs om gravid vecka 4

Se hela föräldraguiden.se gravidkalender vecka för vecka

Läs mer från föräldraguiden.se:

Barn med feber

Illamående under graviditeten

Tidiga tecken på graviditet

About foraldraguiden 12 Articles
Föräldraguiden.se är en mötesplats för oss föräldrar som vill ge våra barn de bästa av förutsättningar i livet. Vi tror på allas lika värde och att en bra framtida värld börjar med att vi ger våra barn en trygg uppväxt och bra värderingar.