Gravid vecka 2

Att försöka bli gravid

Föräldraguiden.se ger dig en gravidkalender vecka för vecka om vad du ska tänka på och vad du kan förvänta dig under dina ca 40 veckor som gravid. Detta inlägg täcker vad du ska känna till om gravid vecka 2.

Till gravid vecka 1

Till gravid vecka 3

Barnet i gravid vecka 2

Tävlingen om vilken spermie som ska komma först till ägget ska snart avgöras. Ett moget ägg lämnar äggstocken oftast en gång i månaden och färdas i äggledaren till livmodern. Det är under denna tid som ägget kan befruktas. Det inträffar normalt mellan 12-16 dagar innan mammans nästa mens.

Mamma

Du är som mest fertil två dagar innan ägglossning och på själva ägglossningsdagen. Spermier kan överleva upp till 5 dagar och ligga och vänta på ägget. Försök därför ge så många spermier som möjligt en chans att nå ägget från 3 dagar innan ägglossning till 2 dagar efter ägglossning. Det är bara att ligga på med andra ord.

Det finns så kallade ägglossnings test som du kan ta hjälp av om du vill ha mer information om exakt när din ägglossning sker. Rådfråga ditt apotek så kan de hjälpa dig.

Partner

Det kan vara stressande att försöka ha sex på en exakt tidpunkt. Det underlättar därför om ni kan ha sex regelbundet 2-3 gånger i veckan under en längre tid. Kom ihåg att det är normalt att det kan ta upp till ett år att bli gravid. Sannolikheten för en graviditet under oskyddat sex vid ägglossning är runt 40%. Statistiskt sett blir fler barn till under tider på året då vi tar det lugnare som vid semestrar, det vill säga när vi är mindre stressade.

Läs om gravid vecka 3

Se hela föräldraguiden.se gravidkalender vecka för vecka

Läs mer från föräldraguiden.se:

Barn med feber

Illamående under graviditeten

Tidiga tecken på graviditet

About foraldraguiden 12 Articles
Föräldraguiden.se är en mötesplats för oss föräldrar som vill ge våra barn de bästa av förutsättningar i livet. Vi tror på allas lika värde och att en bra framtida värld börjar med att vi ger våra barn en trygg uppväxt och bra värderingar.