Gravid vecka 1

Par före gaviditet

Föräldraguiden.se ger dig en gravidkalender vecka för vecka om vad du ska tänka på och vad du kan förvänta dig under dina ca 40 veckor som gravid. Detta inlägg täcker vad du ska känna till om gravid vecka 1.

Till gravid vecka 2

Barnet i gravid vecka 1

Det kan vara svårt att veta exakt när en graviditet börjar, därför är du tekniskt sett inte gravid ännu i gravid vecka 1. I gravidveckor räknas vecka 1 från senaste mensens första dag. Själva befruktningen bör ske i vecka 2 eller 3, ca 14 dagar efter mensens första dag. Du är faktiskt endast gravid i ca 38 veckor.

Mamma

När du väl är gravid är det dags att ställa om en hel del i ditt liv för att ge ditt framtida barn bästa möjliga förhållanden för att utvecklas som det ska. Därför kan det vara bra att redan mentalt ställa dig in på en lång tid utan alkohol, nikotin och någon form av droger.

Om du inte är gravid än så är det nu dags att börja planera en mysig stund med din partner. Snart är det dags att bokstavligen gå ”all in”.

Redan nu kan det vara bra att äta folsyra, B-vitamin. Folsyra är bra för celldelning och blodbildning vilket minskar risken för missbildning hos fostret.

Partner

I dessa tidiga veckor har du som partner din mest aktiva roll rent fysiskt om du är den tilltänkta pappan. Är du inte den biologiska pappan så är ditt stöd för en eventuell insemination också så klart viktig. Hjälp till att skapa den miljö som du och din partner gillar. Stress hos någon av partnerna kan minska chansen till att bli gravid. Planera därför gärna redan nu att ha mer tid för varandra.

Läs om gravid vecka 2

Läs mer från föräldraguiden.se:

Barn med feber

Illamående under graviditeten

Tidiga tecken på graviditet

About foraldraguiden 12 Articles
Föräldraguiden.se är en mötesplats för oss föräldrar som vill ge våra barn de bästa av förutsättningar i livet. Vi tror på allas lika värde och att en bra framtida värld börjar med att vi ger våra barn en trygg uppväxt och bra värderingar.