Bebis med feber

Feber bebis

Feber för spädbarn och bebisar innebär det samma som för vuxna, ändå finns det en del saker du som förälder bör hålla koll på. Feber är när kroppstemperaturen överstiger kroppens normaltemperatur. Kroppstemperaturen varierar från person till person och skiljer sig även mellan vuxna, barn och bebisar. Äldre barn och vuxna känner ofta själva att de har feber men en bebis med feber är inte alltid lika enkelt att notera.

Yngre bebisar och spädbarn löper en större risk att få infektioner orsakade av bakterier. Därför är det extra viktigt att hålla uppsikt över din bebis kroppstemperatur om du misstänker att bebisen är sjuk. Det är av yttersta vikt att behandling om det krävs kan sättas in så tidigt som möjligt.

Varför får min bebis feber?

Feber är kroppens försvar mot infektioner. Barn och bebisar får lättare hög feber jämfört med vuxna. Kroppstemperaturen hos både vuxna och bebisar kan höjas av andra orsaker än infektioner, bland annat så simpla saker som för mycket kläder, hög fysisk aktivitet eller bara varmt väder.

Feber i sig kan tekniskt sett inte förebyggas men risken kan minskas för att drabbas av infektioner. Den absolut vanligaste orsaken till feber hos bebisar och spädbarn är virus och bakterier.

Åtgärder mot feber, alla åldrar

Enkla åtgärder som du kan göra om du har en bebis med feber är att låta barnet vara hemma i lugn miljö och vila sig. Bebisen behöver inte endast vara sängliggandes men bör inte anstränga sig för mycket.

Rikligt med vätska är alltid bra vid feber. Beroende på bebisen ålder kan det räcka med amning annars är vatten och välling också bra.

Tänk på att barnet ligger svalt utan att bli för kallt. Ett tunt lakan och endast blöja kan vara lagom. Om bebisen huttrar eller visar andra tecken på att frysa är det okej att lägga på en filt.

När är feber farligt för en bebis?

När feber blir farlig och ni bör uppsöka vård skyndsamt varierar beroende på ålder. Det är inte bara kroppstemperaturen som är en signal om bebisen är välmående, hur en bebis ser ut är också viktigt.

Febersymptom som ni som föräldrar ska vara uppmärksamma på oavsett ålder är följande:

 • Dålig eller ingen ögonkontakt
 • Andas långsamt, mindre än 30 andetag per minut
 • Andas ansträngt, mer än 50 andetag per minute
 • Bebisen är blek
 • Buktande fontanell
 • Missnöjd och svår att trösta över en längre tid
 • Äter dåligt eller inte alls (barn under 3 månader ska orka äta)

Kontakt läkare omedelbart om ditt barn uppvisar något av ovanstående symptom.

Feber spädbarn

För spädbarn, 0-4 veckor, gäller över 38.0 graders feber, sök akut vård hos läkare. En bebis med mer än 38.0 graders feber bör sjukhusvårdas.

Feber bebis – under 3 månader

Feber för bebis 3 månader och yngre är det samma gräns. 38.0 grader eller högre sök akut vård hos läkare. Sjukhusvård bör övervägas men kan också skötas i öppen vård beroende på läkares bedömning.

Feber bebis – under 6 månader

Bebis under 6 månader ska söka vård akut hos läkare när temperaturen överstiger 39.0 grader eller högre. Kan skötas i öppen vård beroende på läkares bedömning.

Feber bebis – under 12 månader

Bebis under 12 månader ska söka vård akut hos läkare när temperaturen överstiger 39.0 grader utan symptom på förkylning. Kan skötas i öppen vård beroende på läkares bedömning.

Feber 40 grader

Feber på 40 grader är oftast en temperatur där föräldrar börjar bli oroliga. Beroende på åldern på din bebis bör du agera olika. Läs mer om vad som gäller för barn med feber. För bebisar, barn under 12 månader, följ ovan instruktioner. Känner ni er oroliga kontakta alltid vårdcentral, nätdoktor eller 112. Generellt säger man att ett barn som har feber mer än 3 dagar bör uppsöka vård.

Behandla bebis med febernedsättande

Om en bebis mår märkbart dåligt av feber kan det vara läge att ge febernedsättande läkemedel. Du ska alltid ha kontakt med läkare eller vårdcentral innan du ger läkemedel till barn som är under 6 månader.

Det finns flera olika former av läkemedel till bebisar tillexempel stolpiller, flytande vätska eller tabletter som smälter i munnen.

Paracetamol

Bebisar som är mint 3 månader kan få paracetamol. Följ noga anvisningar från vårdcentral eller läkare samt läkemedelsförpackningen. Exempel på läkemedel innehållandes paracetamol är Alvedon och Panodil.

Ibuprofen

Bebisar som är mint 6 månader kan få Ibuprofen. Följ noga anvisningar från vårdcentral eller läkare samt läkemedelsförpackningen. Exempel på läkemedel som innehåller ibuprofen är Ipren.

Tredagarsfeber

Tredagarsfeber är en virussjukdom som de flesta barn får i åldern 0-2 år. Det är precis vad det låter som, 3 dagars feber, och febernivån kan variera stort. En del barn får även hosta och snuva.

Vanliga symptom på tredagarsfeber kan vara feber som stiger snabbt till 40 grader. Oftast är barnet relativt piggt och äter och leker som normalt. Efter tre till ibland fem dygn sjunker febern snabbt. Ett av de vanligaste kännetecknen är utslagen som kommer på slutet i form av små prickar på magen och/eller ryggen. Ibland kan de sprida sig till armar och ben också. Utslagen vid tredagarsfeber brukar inte klia och försvinner ibland på ett par timmar men kan stanna upp till ett par dagar.

Tredagarsfeber sprids via så kallad droppsmitta från bland annat hosta och nysningar. Inkubationstiden för tredagarsfeber är mellan 5 till 15 dagar från smittotillfället.

RS-virus

RS-virus (RSV) är en virusinfektion hos barn som oftast börjar som en förkylning. Främst är det barn under 12 månader som kan bli ordentligt sjuka med hosta och ibland svårigheter att andas. Misstänker du att ditt barn kan ha RS-virus och det är under 12 månader alternativt om ditt barn är i en riskgrupp bör ni söka vård omedelbart.

Vanliga symptom på RS-virus är:

 • Snuva med segt slem
 • Hosta eller ansträngd hosta
 • Lindrig feber, 38.0-38.5 grader
 • Irriterade och/eller röda ögon
 • Ansträngd andning
 • Slem i näsa och luftrör
 • Orkar inte äta eller dricka

Det är främst det sega slemmet som brukar ge de yngre barnen bekymmer. En RS-infektion varar oftast längre än en vanlig förkylning, ibland upp till en månad.

Feber och hosta

Den vanligaste orsaken till att en bebis hostar är att den fått en förkylning. En förkylning går oftast över av sig själv även om det kan ta ett tag men ibland krävs behandling men en. Förkylningsbesvären kan i vissa fall också bero på krupp eller astma. Hosta är en del av kroppens immunförsvar och ska inte dämpas. Den gör att luftvägarna kan göra sig av med sådant som irriterar halsen.

Hostar din bebis mer än 4 veckor kan det vara bra att uppsöka vård. Har barnet båda hosta och feber sök vård efter 4 dagar. Om bebisen är yngre än 6 månader och kiknar när den hostar bör ni också söka vård omedelbart. Som alltid söka vård om barnet har svårt att andas.

Bebis med feber och tänder

Bebisar får sina första tänder efter 6-8 månader men ibland tidigare. Det är en vanlig uppfattning bland föräldrar att barn får feber med nya tänder. Det finns dock inga medicinskdata som stöder att hög feber kan påverkas av tandbildning, så kallad tandsprickning. Däremot kan tandsprickning ge irritation och klåda i tandköttet och det är inte ovanligt att bebisar gnyr och dreglar mer än vanligt. Lär mer om bebis och tänder hos Vårdguiden.

Mer från Föräldraguiden.se

Barn med feber

About foraldraguiden 12 Articles
Föräldraguiden.se är en mötesplats för oss föräldrar som vill ge våra barn de bästa av förutsättningar i livet. Vi tror på allas lika värde och att en bra framtida värld börjar med att vi ger våra barn en trygg uppväxt och bra värderingar.